QUÈ ÉS L'ESTRÈS?




L'estrès és una resposta fisiològica i psicològica del cos davant de situacions desafiants o amenaces. Quan una persona experimenta estrès, el cervell allibera hormones com l'adrenalina i el cortisol, desencadenant canvis físics com l'augment de la freqüència cardíaca, la dilatació de les vies respiratòries i l'alliberació de glucosa per proporcionar energia addicional, i així poder fugir.

Les etapes de l'estrès inclouen: la fase d'alarma, on el cos es prepara per a la resposta de "lluita o fugida", seguida de la fase de resistència, on es busca adaptar-se a les demandes contínues, i si l'estrès persisteix, pot arribar la fase d'esgotament, amb símptomes de fatiga física i emocional, i una major vulnerabilitat a patir problemes de salut. És important destacar que aquestes fases no són lineals i poden canviar d'una persona a un altre. 

L'estrès pot tenir impactes negatius en la salut mental i física si es manté durant llargs períodes, per això és tan important reconèixer els signes d'estrès i aprendre a gestionar-lo. El seu manteniment pot conduir a trastorns relacionats amb l'ansietat, la depressió, i altres problemes de salut.

Entre les mesures que ens poden ajudar a gestionar l'estrès trobem: la relaxació, aprendre a establir límits, planificar i organitzar el temps de manera efectiva, l'activitat física regular, mantenir una dieta equilibrada i adequada, dormir prou hores, mantenir relacions positives i saludables, l'afrontament positiu de les situacions estressants, l'aprenentatge de tècniques de gestió de l'ansietat (respiració abdominal profunda, mindfulness o atenció plena, visualització, establiment de rutines, afrontament actiu...), temps de descans i oci, i assistència professional si l'estrès es converteix en un problema persistent. 

Experimenta i troba la tècnica que millor s'ajusti a les teves necessitats!

Comentaris