ÉS SA MENJAR SENSE GLUTEN SI NO SÓM INTOLERANTS?


El gluten és una proteïna que es troba en la llavor de molts cereals com són ordi, el blat i derivats (espelta i kamut), el sègol, el triticale (encreuament entre sègol i blat) i la civada, si es recol·lecta amb el blat; també pot estar present en aliments processats, fàrmacs i suplements alimentaris.

El gra d'aquests cereals no està compost únicament per gluten, sinó que hi ha altres parts com són el midó, el germen o el segó, que si s'extreuen mitjançant un procés tecnològic i amb un control exhaustiu es podrien emprar com a ingredients en aliments sense gluten .

La dieta sense gluten gaudeix d'una popularitat cada vegada major, tot i que els productes sense gluten són considerablement més cars. Aquest tipus de dieta és absolutament necessària per a pacients amb malaltia celíaca en la que un minin consum de gluten pot provocar danys severs en la mucosa intestinal i en altres òrgans, i  és actualment la millor teràpia per millorar els símptomes clínics de pacients amb sensibilitat al gluten no celíaca.

Però què passa si no som intolerants al gluten? Podem fer una dieta sense gluten? Doncs no hi ha evidència que una dieta sense gluten sigui més saludable. És més, una dieta sense gluten sovint s'acompanya de deficiències nutricionals, principalment minerals i vitamines. 

Actualment el 72% de les persones que fan una dieta sense gluten no han estat sotmeses a cap diagnòstic mèdic i això és un gran error. Suprimir el gluten sense més pot dificultar el diagnòstic de malaltia celíaca en malalts amb formes atípiques de la malaltia.

Hi ha pocs estudis que analitzin els beneficis sobre la salut de les dietes sense gluten i són d’una qualitat global baixa. En canvi hi ha algun estudi que suggereix que les dietes amb gluten en persones sanes poden tenir algun benefici mínim sobre la salut, de fet sobre malaltia coronària, probablement perquè es redueix  el consum de grans sencers i, en conseqüència, de fibra i altres components integrats en la matriu estructural del cereal, que exerceixen un efecte protector de la salut cardiovascular.

D’altres estudis demostren una alteració de la microbioma intestinal induïda per la dieta sense gluten que pot afectar a l’estat de salut del individu, segurament perquè es substitueix la fibra del blat i el sègol per fibres de verdures, arròs, civada i quinoa.

En definitiva, a dia d’avui no queda gens clar que una dieta baixa en gluten produeixi beneficis sobre la salut, de fet pot provocar alteracions en la microbiota intestinal i dèficits nutricionals.

REFERÈNCIES:
·       Dieterixh W et al. “Gluten and FODMAPS-Sense of a Restriction/When Is Restriction Necessary?” Nutrients. 2019 Aug 20;11(8). pii: E1957. doi: 10.3390/nu11081957.
·       https://www.univadis.es/viewarticle/celiac-disease-some-patients-tolerate-occasional-gluten-intake-715435?s1=news
·       https://www.univadis.es/viewarticle/el-72-de-las-personas-que-siguen-una-dieta-sin-gluten-no-tiene-diagnostico-medico-668994?s1=news
·       https://www.univadis.es/viewarticle/is-a-low-gluten-diet-beneficial-641223?s1=news

Comentaris