QUÈ ES LA MALALTIA ARTERIAL PERIFÈRICA?

<a href="https://www.freepik.es/vector-gratis/concepto-nanomedicina-nanotecnologia-futurista-isometrica-robots-sangre-ilustracion-vector-3d-arteria_37420713.htm#fromView=search&term=enfermedad+arterial+periferica&page=1&position=12&track=ais&regularType=vector">Imagen de macrovector</a> en Freepik


La malaltia arterial perifèrica (MAP), és una condició que afecta els vasos sanguinis que irriguen les extremitats, com les cames i els braços. Aquesta malaltia es caracteritza per la formació de placa d'ateroma en les parets de les artèries, cosa que pot provocar una disminució del flux sanguini a les extremitats i conduir a diversos símptomes desagradables.

La MAP sovint es relaciona amb factors de risc com el tabaquisme, la hipertensió arterial, la diabetis i la hipercolesterolèmia. A més, els antecedents familiars d'aquesta malaltia també poden augmentar el risc de desenvolupar-la.

Els símptomes de la MAP poden ser variats i inclouen des del dolor a les extremitats durant l'activitat física, conegut com a claudicació intermitent, a rampes, entumiment, alteracions del color de la pell, sensació de fredor, disfunció erèctil. Si la MAP empitjora, pot aparèixer dolor en repòs. El dolor pot interrompre el son. Deixar penjar les cames sobre la vora del llit o caminar pot alleujar temporalment el dolor.

El diagnòstic de la MAP es fa mitjançant proves com l'índex turmell-braç, que compara la pressió arterial als braços i les cames, així com l'ús d'imatges com l'ecografia Doppler o l'angiografia. El tractament de la MAP inclou canvis en l'estil de vida, com deixar de fumar, fer exercici i controlar els factors de risc cardiovascular. En casos més greus, pot ser necessària una cirurgia per restaurar el flux sanguini.

És important abordar la MAP de manera precoç per prevenir complicacions com les úlceres als peus o fins i tot, en casos extrems, l'amputació. El control continu dels factors de risc i una atenció mèdica adequada són claus per gestionar aquesta malaltia i millorar la qualitat de vida dels pacients.

Comentaris