TIPUS DE COMPOSICIÓ CORPORAL

<a href="https://www.freepik.es/vector-gratis/gente-diminuta-hombre-sobrepeso-escalas-medico-que-muestra-enfermedades-obesidad-problema-salud-obesidad-causas-principales-obesidad-concepto-tratamiento-sobrepeso-ilustracion-aislada-bluevector-coral-rosado_11664219.htm#query=DIAGNOSTICO%20OBESIDAD&position=0&from_view=search&track=ais">Imagen de vectorjuice</a> en Freepik

Quan parlem de composició corporal ens referim a la suma de tots els compartiments corporals que formen el cos humà: massa de greix, massa de magra que inclou muscles, proteïnes i mineral ossi, i aigua corporal en les seves formes extra e intra cel·lular.

Tots els compartiments i els seus possibles desequilibris respecte als valors recomanats són clau per al manteniment d'una bona salut. Fa anys que s'ha demostrat la importància del control de la massa de greix corporal, i cada vegada més es considera molt valuosa la valoració i quantificació de la resta de compartiments corporals. 

Una de les tècniques més utilitzades en l'estudi dels compartiments corporals és la BIA (Anàlisi d'impedància bioelèctrica),i ho és perquè no és invasiva, és molt fiable, fàcil de realitzar, còmoda i econòmica respecte a altres tècniques. En la BIA s'aplica un corrent de molt baix voltatge i intensitat, i segura. Com els diferents materials amb diferents propietats físiques es comporten de forma diferent quan un flux d'electricitat passa per aquests, la màquina fa una estimació a partir de la mesura de diferents paràmetres dels diferents compartiments corporals. Per aconseguir una millor precisió, cal fer les anàlisis en les mateixes condicions cada vegada. Hi ha factors que poden alterar els resultats: hidratació, exercici, ingesta d'aliments, bufeta plena, ingesta de diürètics, medicacions, cicle menstrual, malalties que deshidratin o provoquin edema.

Actualment, a partir de la informació obtinguda en l'estudi de la composició corporal, classifiquem les persones, d'acord amb els tipus definits per l'Organització Mundial de la Salut, de cara a abordar més acuradament les alteracions no desitjades de la composició corporal, i parlem de: obesitat oculta, obesitat, constitució forta, baix exercici, estàndard, múscul estàndard, prim, prim i musculat i molt musculat. 

En vols saber més?

Comentaris