QUÈ ÉS LA MENOPAUSA?

Imagen de <a href="https://www.freepik.es/vector-gratis/concepto-climaterico-mujeres_10137631.htm#query=menopausia&position=1&from_view=search&track=sph">Freepik</a>


La menopausa és un període de la vida de la dona en el que desapareix la menstruació, després de dotze mesos sense regla i sense altres causes aparents. Sol aparèixer entre els 45 i els 55 anys, amb una mitjana d'aparició a 51,4 anys. Hi ha un període previ, que anomenem com a període perimenopàusic en el qual es produeixen alteracions en el cicle menstrual.

La menopausa apareix per un esgotament dels fol·licles dels ovaris que provoca una anul·lació de la funció ovàrica. La seva aparició no es veu modificada per les condicions econòmiques ni l'estat de salut de la dona, però el tabaquisme o intervencions mèdiques com la quimioteràpia o la radioteràpia sí que poden incidir en avançar l'edat d'inici d'aquesta.

En l'àmbit hormonal el primer canvi que s'observa és un augment de la producció de l'hormona fol·lícul-estimulant (FSH) i posteriorment hi ha una disminució progressiva de la síntesi d'estradiol.

Tot i que hi ha dones que no presenten cap mena de símptoma, en general les dones amb menopausa manifesten una gran varietat de símptomes derivats de les alteracions hormonals, amb una repercussió variable sobre la seva qualitat de vida.

Entre els símptomes que poden aparèixer, destaquen:

-els fogots, que solen desaparèixer entre 6 i 5 anys després de l'inici del procés, tot i que hi ha un 10% de dones que els presenten més de deu anys després,
-
atròfia vaginal, amb sequedat, irritació, pruïja i dolor amb les relacions sexuals, símptomes que poden persistir tota la vida,
-
símptomes urinaris,
-
canvis en l'estat d'ànim,
-
alteració de la funció sexual.

La menopausa és un moment de canvi fisiològic de la vida de la dona. Penseu que s'ha de tractar? Ho veurem en una altra entrada. Fins aviat!

Comentaris