La OMS defineix la
obesitat com una acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser
perjudicial per a la salut. De fet la SEEDO (Sociedad Española para el Estudio
de la Obesidad), parla dels obesos com aquells que presenten percentatges de greix per sobre dels valors
normals: 12 a 20% en homes i del 20 a 30% en dones.
No obstant, donades les
dificultats per a determinar el greix corporal s’utilitza un indicador, l’índex
de massa corporal (IMC) per a diagnosticar i classificar la obesitat. Es més
senzill aconseguir una balança i un metre que aparells que determinin el greix
com seria, per exemple, una impedanciometria. En base al IMC classifiquem la
obesitat/sobrepès en:
-
Pes insuficient: IMC
< 18,5
-
Normopès: IMC
18,5-24,9
-
Sobrepès grau I: IMC
25,0-26,9
-
Sobrepès grau II: IMC
27,0-29,9
-
Obesitat tipus I: IMC
30,0-34,9
-
Obesitat tipus II: IMC
35,0-39,9
-
Obesitat tipus III: IMC
40,0-49,9 (obesitat mòrbida)
-
Obesitat tipus IV: IMC
> o igual 50,0
En la població infantil i
juvenil s’utilitzen com a criteris els valors específics per edat i sexe del
percentil 85 i 97 del IMC.
L’IMC no es massa fiable
en gent gran i esportistes però es la mesura més utilitzada per a diagnosticar
la obesitat donada la seva facilitat d’utilització i la seva reproductibilitat.
El pes ha de ser obtingut sense sabates i en roba interior amb una balança de
100 gr de precisió. L’IMC s’obté de dividir en pes en Kg per la talla en metres
al quadrat.
L’IMC juntament amb la
determinació del perímetre abdominal que veurem més endavant ens orienta sobre
l’adipositat de l’individu i ens dóna idea del risc associat al pes que
presenta.
Fins aviat!
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada