ALIMENTACIÓ EN ESPORT


Vista superior del arreglo de pesas


L'alimentació és un tema crucial per a qualsevol esportista que vulgui rendir al màxim. Una alimentació adequada pot marcar la diferència entre aconseguir els objectius o quedar-se a mig camí.


Per començar, és important tenir en compte que l'alimentació ha de ser personalitzada. Cada esportista té necessitats diferents depenent del tipus d'esport, la intensitat, i les seves característiques físiques. Sembla evident, per exemple, que un corredor de marató necessitarà una càrrega d'hidrats de carboni diferent de la d'un aixecador de pesos. Això no vol dir que només han de menjar un tipus de nutrient, sinó que cal saber equilibrar-los segons les necessitats, i no tots els esportistes tenen clar què menjar o quan fer-ho.

En línies generals, és fonamental assegurar-se que la dieta sigui equilibrada i rica en nutrients, tant els que s'han d'ingerir en grans quantitats (hidrats, proteïnes i greixos), com els que s'han de consumir en petites quantitats (vitamines i minerals). 

Els hidrats de carboni són el combustible principal per als músculs durant l'activitat física. Per tant, menjar aliments com arròs, pasta, patates o cereals integrals és clau abans de competicions o entrenaments. Després de l'entrenament, les proteïnes prenen protagonisme. Són essencials per a la recuperació muscular. Aquí és on entren en joc aliments com el pollastre, el peix, els ous, i també les fonts vegetals com els llegums o els fruits secs. Però no es pot oblidar el consum de greixos, alguns tipus dels quals són indispensables per gaudir d'una bona salut, o de les vitamines i minerals, presents a diferents aliments, necessaris per a una bona regulació del metabolisme.

A més, no podem oblidar la importància de la hidratació, imprescindible i indispensable.

Pots obtenir més informació a la infografia en @draritasahun.

Comentaris