EL NADAL I LES AL·LERGIES ALIMENTÀRIES

AL NADAL S’INCREMENTEN LES AL·LERGIES ALIMENTÀRIES

A l’article d’ Univadis de 5 de desembre, ens recorden que a les festes de Nadal no augmenta la prevalença de reaccions al·lèrgiques, però si el nombre de casos no diagnosticats per al·lèrgies alimentària. I això està relacionat amb la introducció de productes molt al·lergens en aquesta època i perquè a més sol iniciar-se el consum d’aquest aliments en els nens.

Els símptomes solen aparèixer als 30 minuts de la ingesta i van des de la pruïja oral al xoc anafilàctic. La gravetat dependrà de la quantitat d’al·lergen consumit, de la sensibilitat de la persona i d’altres factors com antecedents d’ asma, consum d’analgèsics o alcohol, pràctica d’exercici físic.

Els aliments més al·lergens són els fruits secs, fruites pròpies d’aquesta època com la pinya i el marisc en general, principalment els crustacis.

En cas de ser al·lèrgics coneguts els expert aconsellen planificar be els menjars i en els que es fan fora de casa, col·laborar amb l’amfitrió per aconseguir un menú segur i a més etiquetar tot i evitar el contacte creuat. 

Comentaris