Aquesta és la piràmide d’alimentació
que s’aconsella per una dieta equilibrada: la dieta mediterrània. En les
properes entrades aniré fent una introducció a la dietètica actual, sobre els
nutrients i les necessitats energètiques dels individus.
En la majoria de manuals
de nutrició es fa una distinció entre el que és alimentació i nutrició i crec
que val la pena tenir-ho present:
- Alimentació es l’acte de proporcionar al cos aliments i ingerir-los. Es tracta d’un procés conscient i voluntari, i per tant modificable. La qualitat d’aquesta alimentació depèn de factors econòmics i culturals.
- Nutrició és el conjunt de processos que realitza el nostre cos mitjançant el quals rep, transforma i utilitza les substàncies que contenen els aliments. Es un procés involuntari i inconscient.
L’estat de salut de la
persona depèn de la qualitat de la nutrició de les seves cèl·lules i per tant
hem de tenir ben clar que la nostre salut depèn del nostre estat nutricional i
evidentment dels nostres hàbits alimentaris.
El ésser humà necessita
els nutrients que formen part dels aliments per estar viu. Podem parlar de
MACRONUTRIENTS que són els que ocupen la major proporció dels aliments, i de
MICRONUTRIENTS que només hi estan presents en petites proporcions.
Com a macronutrients,
trobem les proteïnes, els hidrats de carboni, els lípids, la fibra i l’aigua.
Com a micronutrients les vitamines i els minerals que tot i que els necessitem
en quantitats molt petites, són imprescindibles per a la nostre vida.
Hi ha qui classifica els
nutrients en base a la funció que realitzen en el nostre organisme, i aleshores parlen de:
- NUTRIENTS ENERGÈTICS (dels que obtenim l’energia)
- NUTRIENTS PLASTICS (els que utilitzem per a construir i regenerar els nostre organisme),
- VITAMINES I MINERALS (que serveixen per controlar i facilitar les funcions bioquímiques que es fan al cos)
- AIGUA que actua com a dissolvent de moltes de les substàncies, i com a mitjà d’eliminació de productes de rebuig.
Fins aviat!

Comentaris
Publica un comentari a l'entrada